změnit jazyk cz změnit jazyk sk

Vytrvalost

Jak trénovat na vysokohorskou turistiku? Jak docílit požadované vytrvalosti a pustit se například do outdoorového závodu? V tomto článku napíšu své zkušenosti z mnohých výletů a malých expedic po Evropě, Asii a také z přednášek předních českých horolezců.

Samozřejmostí je kolo, chůze a běh, ovšem záleží na více věcech a ty zde popíšeme.


Předem chci vysvětlit pojem, se kterým se setkáte v tomto článku. Pro někoho může být známý a jiný jej slyší poprvé. Jedná se o kardio aktivity.

Kardio je vytrvalostní pohybová aktivita, která vás nutí zadýchat se, zrychlí metabolismus a nabudí tělo k tomu, aby začalo spalovat tuky. Aby se tak ale skutečně stalo, měli byste se hýbat minimálně třicet minut.

Jak vytrvalost a trénink vidím já?

Nikdy jsem nebyl člověk, který by v tréninku pouze běhal, jezdil na běžkách nebo se věnoval jen plavání. Každá kardio aktivita má něco do sebe. Je ovšem důležité, aby se nezapomnělo na posilování. Postačí denně kliky, sklapovačky a dřepy. Koho posilování moc nebere, stejně jako mě, může jej nahradit lezením v létě po skalách a v zimě po ledopádech.

Je důležité si udržovat fyzičku po celý rok. Postačí jednou za čtrnáct dní vyšlápnout hezký kopeček, který zabere cca hodinu a k tomu dvakrát, třikrát týdně kardio aktivitu. Když jsem věděl, že mě čeká závod nebo pěkný kopec 3000 m a výše, tak jsem začal zhruba čtyři měsíce před konáním nebo výstupem s tréninkem.

Je potřeba mít cíl, aby člověk stanovený režim dodržel a neomrzelo ho to. S tímto souvisí i psychická pohoda, kterou oceníte při závodě nebo expedici.

Nesmíte zapomenout na trénink vytrvalosti, jelikož kdo už byl na delším vytrvalostním závodě či na túře ve vysokém pohoří jistě ocenil vytrvalost, kterou získal díky tréninku. Ne jednou nastala situace, kdy byl člověk fyzicky na dně a přece měl stále zbytek energie v zásobě. Zde se projevuje výše zmíněný trénink a psychická pohoda.

Když cítím, že jsem se silami v koncích, tak ještě stále mám nějaké rezervy - je to i o hlavě.

Trénink:


Vytrvalost je nutné cvičit zhruba třikrát týdně. Já si oblíbil kolo, běh a chůzi. Jak jsem výše psal, nedoporučuji pouze zaměření na jednu aktivitu. Má zkušenost říká: Když budete jen běhat, zprotiví se vám to v hlavě a jakmile hlava nebere, tělo s tím nic nesvede. Je tedy vhodné střídat aktivity tak, aby vás to bavilo a měli jste nějaký cíl.

Sport není dřina, sport je zábava, kterou můžete provozovat pouze tehdy, když budete na sobě dřít. 

Je důležité podotknout, že pro vytrvalost by běh měl být základ. Pro začátek stačí rychlejší chůze. Jakmile se za nějaký týden budete cítit, je dobré rychlost postupně zvyšovat. Další možností je běžet do doby kdy můžete a poté jít rychlejší chůzí. Jakmile doplníte síly, opět můžete běžet.

V tréninku také nesmí chybět chůze. Doporučuji ji zachovat alespoň jednou za čtrnáct dní. Je vhodné si sebou vzít batoh a do něj dát zátěž. Třeba vodu, kterou můžete potom pít nebo vylít a tím pošetřit klouby při sestupu z kopce.

Na závěr chci zdůraznit strečink po každé aktivitě. Pokud ho neuděláte, zakládáte si na zkracování šlach.

 

 

 

Vytrvalost - 942236 -

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace