změnit jazyk cz změnit jazyk sk

Systém oblékání

Pro zaručení komfortu za zimního, podzimního a částečně jarního počasí doporučujeme vrstvené oblékání. Toto oblékání se skládá ze dvou až pěti vrstev.

Jednotlivé vrstvy na sebe oblékáme s ohledem na počasí, pohybovou aktivitu i s ohledem na pohlaví a typ člověka. Musíme si uvědomit, že systém oblékání, který zde popíši, nemusí vyhovovat na 100% všem. Zimu vnímají ženy jinak než muži a každý člověk je jiný. Někdo je zimuhřivý, jiný horkokrevný.

 

Proč vrstvené oblékání?

Tělo automaticky reguluje teplotu a tím spotřebovává energii. Čím více energie spotřebuje na vyrovnání teploty, tím méně energie tělu zbyde na probíhající aktivitu.

Při vrstveném oblékání se využívají materiály s různými vlastnostmi. Při dodržení určitých pravidel vám vrstvené oblékání pomůže regulovat teplotu těla. Organismus nemusí spotřebovávat zbytečnou energii. Navíc vám zaručí komfort a pohodlí při aktivitách. Nebudete se cítit spoceně a vyčerpaně.

  • První vrstva - sací

Tuto základní vrstvu tvoří funkční spodní prádlo a termoprádlo (funkční prádlo). Obléká se přímo na pokožku tak, aby přiléhalo a kopírovalo tvar vašeho těla. Tato vrstva má za úkol odvádět pot od pokožky. Sacích vrstev můžete mít na sobě hned několik(s různými vlastnostmi a přednostmi jednotlivých materiálů). V našem e-shopu nabízíme několik materiálů z první vrstvy např. COOLMAX Soft´tech (výborně odvádí pot, ovšem nezahřeje), THERMOLITE (dobře odvádí pot, hřeje), MERINO (výborně hřeje, ovšem pot neodvádí tak dobře jako předešlé syntetické materiály).

Více o těchto materiálech „MATERIÁLY“

  • Druhá vrstva - izolační

Tato vrstva se obléká na sací vrstvu. Zde jsou požadavky kladeny na udržení vyprodukovaného tepla a odvádění přebytečné vlhkosti do další vrstvy. Tato vrstva se v letním a jarním období často používá jako svrchní vrstva. Opět nabízíme několik materiálů, které vaše požadavky uspokojí- POLARTEC (výborný odvod vlhkosti, výborná termoregulace, větruodolný a oděru odolný), MULTISTRETCH (výborná termoregulace, přizpůsobení se vašemu tělu, vysoce elastický, dobře odvádí pot).

Více o těchto materiálech „MATERIÁLY“

  • Třetí vrstva - ochranná

Tato vrstva se používá jako ochrana proti vlivům počasí a zároveň slouží k uchování vlastností vrstev spodních. Ochranná vrstva musí mít vysokou prodyšnost a samozřejmostí je nepromokavost.

Oblečení pro svrchní vrstvu volíme dle pohybových aktivit a ročního období. V zimním období můžeme využít výrobky s prodyšnou membránu, které jsou odolné vůči vodě a větru. Přitom umožňují transport tělesné vlhkosti do vnějšího prostředí. V letních měsících je vhodné použít materiály z vysoce prodyšného, větruodolného a nepromokavého materiálu. Přitom mají vysoký výkon transportu tělesné vlhkosti do vnějšího prostředí.

  • Kompromisem může být softshell

V poslední době jsou velkým hitem softshellové materiály. Spojují vlastnosti izolační a ochranné vrstvy. Tato vrstva se vyznačuje odolností vůči větru, nepromokavostí, elastyčností a dobrou prodyšností. Je tedy univerzální. Dokáže nám nahradit v teplejších dnech (nad nulou) druhou a třetí vrstvu. Výhodou tedy je, že nám uspoří cenné gramy při túrách.

Samozřejmě lze tento materiál zařadit i do vrstveného systému a využít jej jako třetí vrstvu. V naší nabídce naleznete SOFTSHELL DINTEX (nepromokavý, prodyšný a ochranný film na povrchu).

Více o tomto materiálu „MATERIÁLY“ 

  • Naše doporučení

Vaše tělo musí zůstat v teple a suchu. K zajištění tepla a sucha vašeho těla je vhodné dodržovat princip vrstveného oblékáni. Pokud systém narušíte nevhodným svrškem (například bavlněným materiálem), tak celý systém přestane fungovat. Bavlna nasákne pot z první vrstvy a nejen, že ho nepřesune dál, ale po chvíli začne tělo nepříjemně ochlazovat a posléze oslabovat a spotřebovávat potřebnou energii.

 

Když si nebude jisti vhodností zvoleného materiálu do cibulového systému, kontaktujte nás, rádi pomůžeme.

 

Systém oblékání - 942154 -

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace