změnit jazyk cz změnit jazyk sk

Sušené maso

Sušené maso je delikatesa, která je stejně dobrá na dlouhém výšlapu, kde nezabere moc místa v batohu, i jako pochoutka k pivu nebo vínu. A připravit si takto vlastní maso není vůbec složité. Dělám to už několik let…

Při výběru masa si dejte pozor na to, aby nebylo moc prorostlé, já nejčastějikupuji roštěnec.Ještě než začnete s masem pracovat, důkladně ho očistěte. Nejlepší je opláchnout ho pod tekoucí vodou. Maso budeme krájet na velmi tenké kousky, a abychom docílili přesného řezu, doporučuji ho dát zhruba na třicet minut do mrazáku.A zatímco tuhne, můžete si přichystat ingredience, jejichž pomocí se maso dochutí a částečně konzervuje. V našem případě jsme použili sůl, mletý pepř, sójovou omáčku a worcestrovou omáčku. Doporučuji také vyzkoušet variantu sůl, pepř a česnek, díky níž vynikne víc přirozená chuť masa.Záleží tedy jen na vás, jak si maso dochutíte.

Po vytáhnutí z mrazáku, ho nakrájejte na tenké plátkyo síle dvou až tří milimetrů. Nakrájené masouložte do misky tak, aby byly plátkytěsně vedle sebe a prokládejteje jednotlivými ingrediencemi.Hlavně solí nemusíte šetřit! Takto pokračujte na každé vrstvě, až zaplníte celou mísu.

 

Po naplnění mísy masem ji uzavřete. Nahoru můžete dát závaží, abyste si byli jistí, že je mísa pořádně utěsněná a dejte ji do lednice, kde můžete maso nechat i dva dny.

 

Maso vysušíte nejlépe v klasické udírně. Teprve v ní získá příjemnou vůni a chuť. Já ho do udírny vkládám napíchané na špejlích, lépe se pak s masem manipuluje. Jen dejte přednost silnějším špejlím před klasickými, nebudou se tolik lámat pod tíhou masa. Ideální teplota se pohybuje okolo 60°C a přibližná doba, po kterou by mělo sušení probíhat je asi deset hodin. Během sušení se nebojte maso ochutnávat. :)

 

Jak můžete vidět na fotce, vyudit můžete třeba i špek.


Musíte počítat s tím, že o podstatnou hmotnost masa přijdete – například z 5 kg masa vám po sušení zbyde asi 2,4 kg.Maso skladujte na chladnějším místě bez přímého světla. Trvanlivost se mi ale nikdy nepodařila zjistit… Vždy rychle zmizí. :)

 

Jaký je váš osvědčený recept?

Sušené maso - 942257 -

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace