změnit jazyk cz změnit jazyk sk

Jak se správně obléct na běhání?

Obout pohodlné boty, zapnout do sluchátek tu správnou hudbu a pak už jen zdolávat další a další metry. Ano, řeč je o běhání. O aktivitě, která je pro člověka stejně přirozená jako chůze. Nepotřebujete k ní žádné speciální vybavení, ale na čem byste neměli šetřit je kvalitní funkční oblečení a boty. A co když není úplně ideální počasí? Krásné počasí k běhání přímo vybízí, ale musíte se této aktivity vzdát kvůli nízké teplotě, vlhku nebo větru? Se správně vybraným oblečením určitě ne!

 Je dobré mít vždy připravené dvě hromádky oblečení - jednu na teplejší počasí, druhou na chladnější dny a oblečení z nich různě mezi sebou mixovat. Při běhu se tělo dost zahřívá a nemůžete se obléct stejně jako byste šli jen na procházku. V ideální případě by vám při vyběhnutí mělo být lehce chladno - ne zima, ani teplo. Jinak se po zahřátí můžete cítit jako v sauně nebo naopak budete drkotat zuby ještě po prvním kilometru.

Důležité je, aby vaše oblečení správně odvádělo vlhkost, bylo prodyšné a padlo vám dobře na tělo - nikde vás nesmí nic škrábat, škrtit nebo se vyhrnovat. Za nižších teplot pak musí udržet i tepelný komfort. Když budete mít dokonalé pohodlí, budete zdolávat kilometry s lehkostí. A tohle vám bavlněné triko a tepláky z tržnice nejspíš nezajistí… Proto vsaďte na funkční materiály.

 

K běhání toho moc nepotřebujete

Za ideálních podmínek - teplo, neprší nebo nefouká studený vítr - je výběr oblečení jednoduchý. Postačí vám tílko, triko a k tomu kraťasy nebo třičtvrteční legíny. Naším jednoznačným favoritem je materiál Coolmax, ze kterého šijeme trika, podprsenky nebo boxerky. Díky jeho univerzálnosti ho využijete kromě běhání i na kolo nebo na turistiku. Dokonale odvede pot z těla a navíc díky technologii extreme performance redukuje vnější teplotu kůže, snižuje rychlost srdečního tepu a udržuje hydrataci.

I legíny vybírejte pečlivě. Materiál, ze kterého jsou vyrobeny musí odvést vlhkost ven od těla. Nic vás nesmí studit, jinak můžete snadno prochladnout i v létě. Pánové místo legín ocení při pěkném počasí spíše běžecké šortky. 

Běháte rádi večer nebo naopak ráno? Rána i večery bývají chladnější, takže se nebojte vytáhnout tenké triko s dlouhým rukávem a dlouhé legíny. Nebo si na tílko či triko s krátkým rukávem oblečte mikinu z tenkého materiálu, aby vám příliš nepřekážela v pohybu. Navíc si ji vždy můžete lehce sundat, uvázat kolem pasu a běžet dál. 

 Jak se správně obléct na běhání?

Pokud nejste sváteční běžci, nezastaví vás ani klesající teploty nebo zhoršujícím se počasí. Určitě znáte heslo: Není špatného počasí, je jen špatné oblečení. Můžeme potvrdit, že je na něm notný kus pravdy. A jak se tedy správně oblékat? Když zvládnete techniku správného vrstvení oblečení (více si přečtěte v tomto článku) tzv. techniku cibule, máte vyhráno. Princip zas tak složitý není. Musíte jen ve správném pořadí zkombinovat několik vrstev oblečení, abyste docílili vysokého tepelného komfortu.

 

Teploty klesají, vrstev přibývá

Pozor na správné vrstvení si dávejte zejména při teplotách kolem nuly a pod nulou, větru nebo dešti. Pokud se oblečete málo, energie (teplo) se dostane z těla rychleji a kromě prochladnutí můžete dostat i křeče do svalů. Zvolit byste měli materiál, který nejen odvede vlhkost od pokožky, ale zároveň vás i zahřeje. My jsme velmi spokojení s Thermolitem, z něhož vyrábíme trika i spodky. Má výborné izolační vlastnosti díky dutému vláknu a zajistí vám pohodlí, i když bude vlhký. Navíc triko z tohoto materiálu využijete nejen na běhání, ale klidně i na lyže.

Je-li opravdu zima, vyměňte klasické legíny za vyteplené, nebo kalhoty na běžky, pod ně si klidně oblečte i spodky. Tenkou mikinu můžete postupně nahradit teplejší variantou - třeba z Polartecu. Bunda by měla být dokonale odolná proti větru a dešti, ale zároveň prodyšná.

Pokud se teploty začnou pohybovat kolem nuly, myslete na to, že byste měli obléci i nákrčník. A hodit se vám bude i čepice a rukavice. Vlněná čepice ale ideální není - zkuste prodyšnou a větru odolnou čepici z Multistretche. Zejména v zimě byste kvalitu těchto doplňků neměli podcenit. 

 

Máte na sobě správné oblečení? Chuť a náladu překonávat své limity? V tom přípdě můžete vyběhnout - se psem, kamarádem, sami nebo s hudbou ve sluchátkách. 

 

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace