změnit jazyk cz změnit jazyk sk

GRUZIE – RADY PRO CESTOVATELE

Gruzie je krásný stát situovaný v jihozápadní Asii. Gruzie sousedí s Ruskem, Ázerbájdžánem, Arménií a Tureckem. Gruzie leží v Zakavkazsku u východního okraje Černého moře. Součástí Gruzie jsou jednotlivé autonomní republiky Adžárie, Abcházie a Jižní Osetie. Na konci článku naleznete galerii fotek, která umocní zážitky z této cesty.

 Vlajka  

Gruzie - základní informace

  • Rozloha: 69 700 km2
  • Obyvatelstvo: 4 630 841obyvatel
  • Hlavní město: Tbilisi
  • Jazyk: gruzínština, abchazština (úřední)
  • Měna: gruzínské lari (GEL)
  • Náboženství: pravoslavní, islám
  • Mezinárodní předvolba: +995
 

GRUZIE / DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY

Typickým gruzínským dopravním prostředkem je MAŠRUTKA, dodávka uzpůsobená k přepravě cestujících. A běžně si zde pronajmete i TAXI. Ceny u obou dopravních prostředků jsou povětšinou smluvní. Samozřejmostí je pravidlo: kde není velká konkurence, jsou ceny vyšší.

 

GRUZIE / PODNEBÍ

 Gruzínské podnebí je různorodé díky členitému rázu krajiny. V údolích panuje teplé subtropické podnebí s vysokým podílem srážek, které umožňuje pěstování pro nás exotických plodin, jako jsou citrusy nebo čajovník. Směrem na východ země podíl srážek klesá, zdejší oblasti jsou sušší a začíná zde převládat kontinentální podnebí. V hlavním městě Tbilisi je průměrná teplota cca 1°C v lednu a 24°C v červenci.

 

GRUZIE / STRAVOVÁNÍ

 Nejčastějšími surovinami gruzínské kuchyně jsou ořechy, česnek, ocet, červená paprika, granátová jablka a aromatické bylinky, díky nimž získávají pokrmy neobvyklé chutě a vůně. V hojné míře zde narazíte na různé druhy masa, ryby, rostlinné předkrmy, sýry, nakládanou zeleninu a pestrou škálu voňavých druhů koření.

Typické gruzínské pokrmy:

  • Charčo - pálivá polévka z hovězího nebo skopového masa s rýží.
  • Čichirtma - slepičí polévka s vajíčky rozmíchanými ve vinném octě a vloženými do průhledného masovém vývaru, který je nakonec ochucen česnekem, petrželkou a fenyklem.
  • Chačapuri - zlatohnědá národní specialita. Usmažená placka z máslového těsta, které se plní slaným ovčím sýrem a usmaženými vejci.Chačupari všem doporučuji. Usmívající seMoc mi chutnalo!
  • Lobio - chutný fazolový pokrm , který se téměř v každé rodině připravuje podle vlastního specifického receptu.
  • Mužuži - gruzínský studený ovar, či spíše huspenina uvařená z prasečích nožek, kolínek a ocásků, které jsou následně máčeny a vařeny ve vinném octě.
  • Sulguni - slaný sýr, který se podává opečený na másle v pánvi.
  • Jako všude na Kavkaze je i v Gruzii velice populární šašlik.

 

GRUZIE / RADY PRO CESTOVATELE / CO NAVŠTÍVIT

Všeobecné rady, které vám doufám pomohou :

  • Vybavte se gruzínským, popřípadě ruským slovníkem, pokud těmito jazyky nehovoříte.
  • O cenách za dopravu smlouvejte, většinou se to vyplatí.
  • Musíte počítat s tím, že i když se s řidičem domluvíte na tom, kam chcete dovézt, ne vždy se na určené místo dostanete. Někdy vás doveze na okraj města a někdy prostě tam, kde mu to vyhovuje.
  • Pokud přiletíte na letiště v Kutaisi a chcete odtud pokračovat dále do města Mestia, kupte si jízdenku ve stánku na letišti – vyjde nejlevněji (25 lari).
  • Autobusové stanoviště v Kutaisi se nachází u McDonald’s a dostanete se na něj i pomocí hromadné dopravy, konkrétně autobusem č. 200.

 

Oblast SVANETIE

 Možná nejkrásnější část celé Gruzie se nachází na severozápadě země. Je to nádherná oblast vklíněná mezi nejvyšší hřebeny Velkého Kavkazu. Svanové jsou národ, který zde žije dlouhá léta. Jejich řeč je proto vzdáleně příbuzná gruzínštině. Nachází se zde nejvyšší gruzínská hora Šchara.

I v 21. století není přístup z Kutaisi do 220 km vzdálené Mestie jednoduchý. Cesty nejsou moc kvalitní, a pokud přičteme typické chování řidičů, kteří si dělají zastávky, jak se jim zlíbí a na jak dlouho chtějí, tak se cesta může opravdu protáhnout. Má zkušenost je 7 hodin.

Mestia

Horské městečko v oblasti Svanetie, jehož centrum je vybudováno v alpském stylu. Již na první pohled tu lze cítit turistický ruch. Najdete zde vše potřebné: bankomat, směnárnu, benzínovou pumpu, pekárnu, ovocný trh i restaurace.

Mapy k túrám na ledovec, vyhlídku u kříže, track Mestia- Usghuli atd. vám zdarma poskytne informační centrum. Mapy jsme tedy na tyto tracky zbytečně nekupovali.

Usghuli

Usghulije skupina čtyř vesnic nacházejících se v údolí podél horního toku řeky Inguri a na úpatí nejvyšší gruzínské hory Šchary.

V této oblasti žije okolo sedmdesáti rodin a je zde zřízena dokonce malá škola. Některé rodiny ovšem před zimou odcházejí a zpět se vrací až v jarních měsících.

I dnes zde můžeme vidět mnoho věží a budov, které sloužily k obraně před nájezdy, popřípadě k uvěznění nepřizpůsobivého člověka. Poblíž vesnic byly zbudovány dva středověké hrady - jeden se nachází nad vesnicemi, druhý pod nimi. U níže položeného z nich se nachází malý kostelík Laškdaš a na vrcholu kopce nedaleko ještě jeden kostel Macchvar z 12. století.

Vesnice je velmi okouzlující díky své středověké atmosféře. Zajíždí zde pojízdný obchod, najdete tu hospodu i muzeum, ve kterém se dozvíte zajímavé informace o způsobu života místních obyvatel. Výklad nám podala velmi šikovná slečna a dokonce v angličtině Usmívající se.


 TBILISI

Tbilisi je hlavním městem a zároveň také nejvýznamnějším ekonomickým a kulturním centrem celé Gruzie. Dalo by se říct, že město je multikulturní, multietnické a multináboženské – naleznete zde téměř na jednom místě gruzínský pravoslavný, arménský gregoriánský či římsko-katolický kostel, synagogy a mešity.

Tbilisi na mně zanechalo dojem. Líbilo se mi skloubení historie a výstavby moderních budov, ikdyž jsou zde vidět lehké nedostatky. Nejstarší historické památky pochází až z 5. století našeho letopočtu. Za obhlídku určitě stojí tzv. Staré město, kde se nachází katedrála Sioni či pevnost Narikhala.

Pro cestování po městě můžete využít metro. Doporučuji zakoupit plastový čip, který nabijete a může na něj jezdit více pasažérů.

Pokud se v Tbilisi chcete ubytovat, doporučuji hostel Why not

Why Not? Tbilisi - Legend Hostel.

  • Hostel se nachází u historické části a ubytovat se můžete za velmi příznivé ceny.

Zajímá vás jak se dostat na lešitě do Kutaisi?

  • Metrem dojeďte na stanici DADUBI, kde se nachází autobusové stanoviště. Autobus vás pohodlně na letiště dopraví. Cesta trvala 4 hodiny a stála 15 lari.

 BATUMI

Batumi je subtropické město ležící na jihozápadě země u pobřeží Černého moře. Město prosperuje průmyslově i obchodně. Jako podobná přímořská letoviska nabízí svým návštěvníkům velké množství zábavných zařízení a atrakcí. Ceny za služby a potraviny tu byly samozřejmě vyšší.

 Ve mně město vyvolalo údiv, bohužel v záporném slova smyslu. Důvod je jednoduchý: vedle ultramoderních budov jako je třeba hotel Hilton, můžete vidět zašlé polorozbořené domy a zanedbané čtvrti. Město se snaží napodobit evropské letoviska, ale v celkovém dojmu silně zaostává.


 KUTAISI

Toto bývalé královské město dávné Západogruzínské říše se nachází nad řekou Rioni v místech, kde západní Gruzie hraničí s Abcházií. Vidět zde můžete zbytky hradu z 5. století, který byl v 17. století zničen Turky a také ruiny Bagratové katedrály z 10. století.

 


KAZBEGI

Kazbegi je malá horská vesnice na území severní Gruzie ležící nedaleko hranic s Ruskem. Nad vesnicí vyčnívá hora Kazbek vysoká 5 033 metrů. Kazbegi má velmi zajímavou polohu a určitě stojí za vidění, protože se nachází pod hřebenem velkého Kavkazu. Kazbegi je snadno dostupné přímo z hlavního města Tbilisi.

 

 

 

 

GRUZIE – RADY PRO CESTOVATELE - 942171 - USGHULI

USGHULI

GRUZIE – RADY PRO CESTOVATELE - 942170 - Domek v Adishi

Domek v Adishi

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace